top of page
Търсене

Запознай се с учителите на Alyoga studio: Тихомира Сомлева






Кога се срещна с йога за първи път? Спомняш ли си първата си практика?

Първата ми практика беше Кундалини йога през 2008 г. и от първият път нямах съмнение ,че ще продължа по този път. Беше ми естествено и в същото време мощно, цялото ми същество ликуваше. Няколко години по-късно „случайно“ попаднах на клас Ащанга йога и тогава разбрах, че това е моята практика, от тогава не спирам да уча и споделям.


Промени ли те йога и как?

Да, определено! Йога ми помогна да бъда себе си и смело да изразявам своята истина. Да се приемам, да се обичам, да се уважавам. Да виждам хората и да ги подкрепям по пътя им.

Кой е оказал най-силно влияние върху теб? Кои са твоите йога герои?

Всички Учители до които съм се докоснала, но най-силно ми повлия срещата с Манджу Джойс сина на Патабхи Джойс през 2017 г в Атина. От тогава всяка година съм на учителски тренинги с него и имам неговата благословия да съхранявам и преподавам Ащанга йога такава, каквато е била подавана от неговия баща. Била съм и негов домакин на събития в България.


Какъв стил преподаваш?

Оторизирана съм да преподавам Ащанга йога Първа серия, но във времето се докоснах до много други стилове, които са ме вдъхновявали и съм изпитвала множество ползи от тях и с радост ги споделям. Преподавам Въздушна йога, Рокет йога, Ин йога. Всички те са ме обогатили много, а това което основно разбрах е, че за всеки си има път и метод и се радвам да съм полезна на повече хора.


Имаш ли любима йога асана?

Любимата ми е тази в която изчезвам, може да се случи в най-лесната, може да се случи и в най-трудната. Състояние, в което концентрацията преминава в медитация, когато дъх, дух, тяло и съзнание се превърнат за един кратък миг в тишина и безвремие.


Освен йога, разкий ни някоя друга твоя страст/хоби?

По образование съм учител по рисуване, харесва ми притихването по време на рисуване и много обичам да слушам електронна музика, и да танцувам.


За какво мечтаеш сега?

Да сме здрави и да са по-леки за всички времената, през които преминаваме, останалото е постижимо. Рецептата я знаем. Дисциплина, постоянство и ентусиазъм. Тогава всичко е възможно.


Помага ли ти йога да се справяш с трудностите и предизвикателствата?

Аз съм темпераментен човек и много енергия съм пиляла за да преживявам провокиращи ме обстоятелства. До такава степен че оставах без сили от превъртане на ситуации, думи изказани или не. Йога ми помогна да осъзная своите силни страни и ми даде пространството да наблюдавам слабите си за да мога да решавам кога, как и колко да давам от себе си на хора и ситуации.

Какво би посъветвал хората, които за първи път ще опитат йога?

Да не чакат и отлагат. Свободата, която дава йога е на всички нива.Тялото става по благосклонно с всеки път, ума става по тих с времето и в един миг ти се разгръща едно пространство вътре в теб на радост и благодарност, а бонусът е, освен че се чувстваш, но и изглеждаш по-добре.

bottom of page