top of page
Търсене

Запознай се с учителите на Alyoga studio: Александра Борисова







Кога се срещна с балета за първи път? Спомняш ли си първия си клас?

Бях на четири и ясно си спомням как влязох в балетната зала и осъзнах, че ми предстои много интересно приключение. По време на първите няколко урока изпитвах смесени чувства, но нещо ми подсказваше, че трябва да продължа и скоро открих удоволствието от танца и предизвикателствата, пред които те изправя балетът.



Промени ли те балетът и как?

Балетът ми помогна да опозная тялото си, изпълни ме с чувството за красота, нежност и едновременно с това изгради воля, дисциплина и вътрешна сила в мен.



Кой е оказал най-силно влияние върху теб? Кои са твоите идоли?

Зодия везни съм и ми е трудно да давам категорични отговори, особено на въпрос като този. Няколко са. Първата ми преподавателка по балет Ваня Рошкова, която откри за мен красотата и удоволствието от танца, Дарина Бедева учителката, при която завърших в балетното училище и всеки урок беше приключение, с което преоткривах себе си и преподавателката ми в университета, която даваше най-забавните обяснения на света, развивайки не само телата, но и въображението ни.


Какъв стил балет преподаваш?

Класически балет.


Кое е любимото ти балетно движение?

Обичам да балансирам в различни пози и да се въртя (пируети), тъй като умението да запазиш баланс и да се завъртиш красиво изисква не само физическа сила, но и спокойствие в съзнанието.


Освен балет, разкрий ни някоя друга твоя страст/хоби?

Страстта ми е да опитвам нови неща, да изследвам себе си излизайки от комфортната си зона. Едно от любимите ми неща е да танцувам на покривите на красиви сгради.


За какво мечтаеш сега?

Една от най-ярките ми мечти е да посетя Париж и много скоро ми предстои да я изживея.

Помага ли ти балетът да се справяш с трудностите и предизвикателствата?

Балетът определено помага. Изгражда воля и способността да се справяш с усмивка в трудни ситуации, а когато срещнеш препятствие на пътя си просто грациозно да го прескочиш.


Какво би посъветвал хората, които за първи път ще опитат балет?

Балетът може да изглежда сериозен и труден, но всъщност с добър преподавател срещу себе си всичко се превръща в игра. Бих ги посъветвала да се доверят на желанието, което ги е довело в залата и да се насладят на преживяването.


bottom of page